Het volgende bericht is verstuurd naar ca. 100 adressen, zijnde redacties van kranten, radio, TV, tijdschriften en Internet-publicaties.
----------------------------------------------------------------------
PERSBERICHT
NEDERLANDSTALIGE WIKIPEDIA RONDT KAAP VAN 10.000 ARTIKELEN Wikipedia, de vrije encyclopedie
4 augustus 2003, HET INTERNET: Afgelopen week heeft de Nederlandstalige Wikipedia zijn eerste mijlpaal bereikt: 10.000 artikelen. Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel in zoveel mogelijk talen een vrije enyclopedie te schrijven; deze is vrij in de zin dat de inhoud onder de GNU Vrije Documentatie Licentie valt. Het schrijven van de tekst gebeurt volledig door vrijwilligers die het leuk vinden hun kennis te delen via Wikipedia. "Wiki" is een websitevorm die iedere gebruiker in staat stelt eenvoudig de inhoud aan te passen; "pedia" verwijst naar (encyclo)pedia. Tezamen vormen deze delen "Wikipedia".
In januari 2001 werd de Engelstalige Wikipedia opgericht. Deze telt nu reeds 150.000 artikelen. Inmiddels zijn er projecten in tientallen talen. De Nederlandstalige Wikipedia ontstond in de zomer van 2001.
SNEEUWBAL ROLT STEEDS SNELLER: 5.000 ARTIKELEN IN 4 MAANDEN
De Nederlandstalige Wikipedia had een trage start. Het opzetten van de structuur van dit project en vooral de trage aanwas van medewerkers hielden het ritme aanvankelijk zeer laag. Maar dat veranderde. Dankzij zoekrobots vonden steeds meer bezoekers hun weg naar de Nederlandstalige Wikipedia. Een aantal van hen verbetert en schrijft nu ook bijdragen. Het momentum is nu veel hoger; Wikipedia NL had ruim anderhalf jaar nodig voor de eerste 5.000 artikelen, in slechts 4 maanden is dat gestegen tot meer dan 10.000 artikelen. Dat is echter voor de deelnemers geen reden om gas terug te nemen. Een groot aantal lemma's is nog in de opbouwfase en er zijn nog talloze onderwerpen onbeschreven.
OPEN STRUCTUUR VAN GEMEENSCHAPSPROJECT STAAT GARANT VOOR KWALITEIT
Een logische vraag is of een dergelijk open en vrij project niet bedreigd wordt door gebrek aan kwaliteit, neutraliteit en formele leiding. Wikipedia zelf onderkent die valkuilen: feitelijke betrouwbaarheid en strikte objectiviteit zijn er dan ook grondregels. Het project wint gaandeweg aan kwaliteit, omdat het een echt gemeenschapsproject is. Samen schaven de bezoekers en vaste medewerkers aan de inhoud van de artikelen en verbeteren ze de structuur. Vergissingen of aanpassingen gedaan door lolbroeken worden meestal binnen luttele minuten opgemerkt en gecorrigeerd.
Wikipedia NL heeft de potentie een waardevol naslagwerk op het internet te worden. Bovendien kan actuele informatie meteen in een bijdrage worden opgenomen: een duidelijk voordeel van het Wikipedia-concept.
BERHEER WIKIPEDIA ZONDER WINSTOOGMERK
De kosten verbonden aan Wikipedia werden tot nog toe gedragen door Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia en CEO van Bomis.com Inc. De pas opgerichte "Wikimedia Foundation", een Amerikaanse stichting zonder winstoogmerk, zal in de toekomst Wikipedia beheren.
OP HET WEB Nederlandstalige Wikipedia: http://nl.wikipedia.org Eenvoudige url voor Belgiƫ: http://www.wikipedia.be Eenvoudige url voor Nederland: http://www.wikipedia.nl Logo van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/upload/wiki.png
CONTACTPERSOON (gegevens niet voor publicatie) Andre Engels - Medewerker Wikipedia NL telefoon: +49-261-2872702 (tijdens de kantooruren) email: wikinl-l-admin@wikipedia.org
Een aardigheidje: ook de inhoud van dit persbericht is via de wiki tot stand gekomen; iedere medewerker en bezoeker heeft steeds de tekst kunnen wijzigen.
----------------------------------------------------------------------
Namens WikipediaNederlandstalig, Andre Engels
Dit persbericht is ook te vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Persbericht_2003_-_10000ste_artikel