Ik vergelijk het wel eens met het verpauperen van een buurt. Als het je daar niet meer zint, verhuis je naar een andere, als het kan nieuwe, waar iedereen nog wel netjes zijn tuintje onderhoudt, enz.
Dat beeld vertalend naar Wikipedia: er is dus behoefte aan vernieuwing, noem het innovatie. Een nieuwe uitdaging voor ervaren/wijze/enz. mensen. Bij voorkeur vernieuwing die kan co-existeren met het bestaande. Iets anders dan meer van hetzelfde.
Een beetje cliche reactie: (brainstorm)werkgroepje?
mvg Ronald
-----Original Message----- From: wikinl-l-bounces@lists.wikimedia.org [mailto:wikinl-l-bounces@lists.wikimedia.org]On Behalf Of Tjipke de Vries Sent: zondag 28 januari 2007 13:19 To: wikinl-l@lists.wikimedia.org Subject: Re: [WikiNL-l] Wikipedia
Puck schreef
Ik vind dat het "mis" is gegaan bij het idee dat er verwacht werd dat er altijd wel consensus bereikt zou kunnen worden, maar dat is gewoon nietzo...
In de begintijd, toen Wikipedia gemaakt werd door een klein groepje idealisten, werkte consensus heel aardig. Maar Wikipedia is sinds die begintijd explosief is gegroeid en trekt daarmee ook allerlei lieden aan die niet het idealisme van de pioniers delen, of zelfs heel andere doelen nastreven. Inmiddels zitten we opgescheept met allerlei lieden die Wikipedia vooral als een mooi platform zien om hun eigen ideeen te pushen of te gebruiken als hun prive-speeltuin. Voor die lieden is consensus geen doel maar een last. Degenen met de grootste bek krijgen uiteindelijk gelijk (beledigingen bestaan immers alleen in de ogen van degenen die zich beledigd voelt, nietwaar?), waarmee de idealistische pioniers uit de begintijd ondersneeuwen en uiteindelijk afhaken.
Ik wil mijzelf beslist niet onder de pioniers van het eerste uur scharen, maar de moedeloosheid en irriatie die Andre, Teun, en Fruggo beschrijven herken ik ontzettend. De wikipedia waar ik ruimt twee jaar geleden aan ging meewerken is veranderd in een soort monster met vele koppen. Iedere keer als je denkt dat je een kop hebt afgeslagen komen er minstens drie voor terug. Dat werkt ontmoedigend, kan ik je zeggen. Recentelijk heb ik daarom een tijdje afstand genomen van Wikipedia. Ik sluit niet uit dat dat vaker gaat gebeuren en dat de periodes van afwezigheid steeds langer gaan duren. Uiteindelijk misschien wel voorgoed. Niet dat ik verwacht dat iemand daar mee zit, maar slechts ter illustratie. Het is een symptoom dat ik ook herken in anderen.
Een oplossing weet ik ook niet. Ik ben bang dat we zullen moeten accepteren dat Wikipedia niet langer is wat wij dachten dat het zou zijn, is geevolueerd naar iets wat we nooit bedoeld hebben. Helaas bestaat de wereld niet alleen maar uit idealisten die het beste met anderen voor hebben, er is ook een groep onverbeterlijke klootzakken die het werk van goedwillenden al dan niet met opzet naar de filistijnen helpen. Dat is de echte wereld. Daar zullen we mee moeten leren leven of afscheid nemen en een andere hobby zoeken, vrees ik, er zit niet veel anders op.
Tjipke
_______________________________________________ WikiNL-l discussielijst WikiNL-l@lists.wikimedia.org http://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikinl-l Uitschrijven: mailto:wikinl-l-request@wikipedia.org?subject=unsubscribe