At 2004-01-05 19:17, Wilinckx wrote:
On Mon, 05 Jan 2004 01:42:28 +0100 Jaap van Ganswijk ganswijk@xs4all.nl wrote:
Is het trouwens zo dat de gegevens uit de database gebruikt worden of worden de pagina's van Wikipedia gelezen en dan naar hun format vertaald (heb ik niet uitgezocht). Dit lijkt me wel verschil te maken.
Is het zelfs wel mogelijk om slechts artikelen uit de Wikipedia database te halen via zoiets als web services en ze dan zelf vorm te geven, of moet je daarvoor altijd eerst echte HTML-pagina's downloaden en die dan omzetten? (Lijkt me niet alleen omslachtig, maar ook een misbruik van bandbreedte en auteursrecht).
Voor zover ik weet kan het alleen uit de gewone HTML (die een gewone gebruiker ook ziet) komen, of uit de XML export: http://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:Export
Zo te zien is er inderdaad een XML-feed mogelijk. Tsja, dat belast de boel natuurlijk wat minder dan dat ze HTML opvragen en dat gaan zitten zeven.
Zo te zien is het dus de bedoeling om deze feed te gebruiken. Nu gaat het er nog om onder welke voorwaarden dat mag. Weet iemand of daar speciale regels voor zijn of valt dat ook gewoon onder de GPDL?
Of natuurlijk uit een database dump, die downloadbaar is, maar dat is niet het geval omdat die altijd enige tijd achterloopt (hun site loopt op de seconde up-to-date met de nl.wikipedia site (heb ik getest)).
Aangezien de servers nu al vaak een probleem zijn vind ik het niet zo vriendelijk van freeler om op deze manier de wikipedia-servers te belasten.
Misschien cachen ze de boel wel. Als Freeler dit werkelijk zelf doet en het bedoeld is als service voor de eigen gebruikers gebruiken ze wellicht een 160 GByte harddisk en dan hebben ze wellicht na verloop van tijd een hele kopie van de database waardoor de oorspronkelijke database dus juist minder belast wordt.
Verder is het wellicht ook het bedenken waard dat anders diezelfde klant de informatie wellicht in HTML opgevraagd zou hebben (wat denk ik meer werk is voor de Wikipedia-servers).
Hou wel rekening dat zij hier misschien gewoon niet aan gedacht hebben ofzo, dus eerder een mail in de aard van: "ik heb een klein vraagje" ipv in de aard van "He! Jullie belasten onze servers!". (heu, jullie zijn veel beter dan ik in zulke mails opstellen, dat geef ik direct toe :)
Ik zou inderdaad ook graag zien dat het eerste briefje erg vriendelijk en vooral informatie-vragend is.
Wat insider-informatie: Veel gratis aanbieders van internet- toegang proberen hun kosten te beperken door via allerlei truuks hun klanten zo lang mogelijk op hun eigen homepages te laten rondkijken. Daartoe hebben ze vaak uitgebreide startpagina's met links naar van alles en nog wat en vooral naar dingen van algemeen (nogal burgerlijk) belang die ze lokaal cachen om zo min mogelijk geld aan bandbreedte kwijt te zijn.
Ik heb maar even wat testjes op de site uitgevoerd en de laadtijden zijn voor dezelfde pagina altijd ongeveer even lang voor de echte pagina van nl.wikipedia.org en die via Freeler, dus ze cachen blijkbaar niet uitgebreid.
Overigens staat onder aan elke pagina de URL van de originele pagina (wat me voldoende bronvermelding lijkt) en zodra het over feedback gaat linken ze gewoon naar de originele site.
Wat willen we nog meer?
Walter schreef:
Wat we dus hebben is een website die; *direct contact maakt met de database van Wikipedia voor het aanbieden van informatie.
Zie boven.
*de naam en logo van Wikipedia gebruikt
Lijkt me juist goed wanneer ze maar verwijzen naar de oorspronkelijke site.
*zegt dat Freeler en Wikipedia partners zijn
Dat zie ik niet (meer?) staan.
Overigens is het volgens mij ook wel zinnig om te bedenken dat je aan een kopie van een site niet zo veel hebt wanneer de oorspronkelijke site je site niet promoot (als zijnde een goede lokale optie) want dan moet je het zelf promoten en dan promoot je eigenlijk vooral de oorspronkelijke site (of je doet natuurlijk niet aan promotie maar dan is het geval niet van belang) en stel dat ze hun site alleen maar promoten onder hun eigen klanten. Dat is toch allen maar gunstig voor Wikipedia?
Kortom: Vriendelijk briefje of negeren... (Vaak sterven dit soort initiatieven na verloop van tijd weer uit wanneer er een bedrijf failliet gaat of fuseert of een netwerkbeheerder van baan verwisselt of er een andere leiding komt oid. ;-)
Groeten, Jaap