Beste Hein,
Ik voel met je mee dat het lastig is om een persoon of organisatie aan te spreken op een bewerking die jou schade toebrengt. Je blijft echter hameren op de "Nederlandse" rechtsorde; dat is een heel lastige omdat Wikipedia weliswaar Nederlandstalig is, maar zeker niet Nederlands. Dat iets publiek en wereldwijd vindbaar is via Google betekent niet dat iets dus binnen de Nederlandse rechtsorde valt. Mijns inziens bestaan de volgende entiteiten waar je al dan niet iets mee zou kunnen: * De bewerker (degene die de schadetoebrengende bewerking doet) >> Als deze in Nederland woont valt deze binnen de Nederlandse rechtsorde. Aan te spreken op onrechtmatige daad. Als deze buiten Nederland woont (en geen Nederlander is) kun je hem/haar binnen zijn eigen rechtsorde aanspreken, mogelijk echter ook binnen de Nederlandse rechtsorde als de schadetoebrengende bewerking plaatsvond op een server in Nederland. * Vereniging Wikimedia Nederland >> Valt binnen de Nederlandse rechtsorde, maar heeft geen directe relatie met Wikipedia (dacht ik, ik ken de statuten niet precies) en heeft al helemaal geen invloed op bewerkingen. * Stichting Wikimedia Nederland >> Idem. * Wikimedia Foundation >> Beheert Wikipedia. Is mogelijk aan te spreken op onbetamelijke gedragingen op Wikipedia. Valt echter, als Amerikaanse organisatie, niet binnen de Nederlandse rechtsorde. Zou (via de rechter) verplicht kunnen worden om IP-adres van de schadetoebrengende bewerker bekend te maken cq bekend te laten maken of de schadetoebrengende bewerking op een server in Nederland plaatsgevonden heeft.
Hierbij staat natuurlijk voorop dat je aan moet kunnen tonen dat er onwaarheden in het artikel staan en dat daardoor jou schade toegebracht is.
Ik hoop dat bovenstaande een antwoord geeft op jouw vraag "welke rechtsbescherming heeft ...".
Groet, -Fruggo (IANAL) (wat het gebruik van mijn nick betreft: ik wordt echt niet meer of minder betrouwbaar door mijn echte naam te gebruiken)
On 5/6/07, Hein Van Meeteren heinwvm@chello.nl wrote:
Best Jaap, iedereen mag een vakbond oprichten. Ik juich het immer toe wanneer mensen opkomen voor hun recht en hun belang. Het gaat mij om iets anders, echter. Iemand besluit een lemma te wijden aan iemand anders. Aan iemand die in leven is, kwetsbaar is, schade kan lijden. De schrijver van het lemma heeft een niet al te prettige geschiedenis met de beschreve. De kans is groot dat onnodige schade wordt toegebracht . Vraag: welke (rechts)bescherming heeft de beschrevene wanneer verweer en mogelijke juridische actie jegens de schade-toebrenger door de gemeenschap` wordt afgekeurd, technisch onmogelijk gemaakt en uiteindelijk afgestraft met een blok (dat bovendien op feitelijk onjuiste gronden wordt gegrond).. Wikipedia plaatst zich imho hiermee buiten de rechtsorde maar....tegelijkertijd is elke publicatie direct oproepbaar door google, en daarmee publiek toegankelijk en daarmee onderdeel vd Nederlandse rechtsorde .... Een tegenstrijdigheid die ik niet kan volgen..
-----Oorspronkelijk bericht ----- Van: "Jaap van Ganswijk" ganswijk@xs4all.nl Aan: "De discussielijst van de Nederlandstalige Wikipedia" < wikinl-l@lists.wikimedia.org> Verzonden: 6-5-07 9:08 Onderwerp: Re: [WikiNL-l] Opnieuw een blokkade zonder grond
At 2007-05-03 19:39, Hein Van Meeteren wrote:
-----Oorspronkelijk bericht ----- Van: "Sander Spek" elektropost@sander-s.net Aan: "De discussielijst van de Nederlandstalige Wikipedia" <
wikinl-l@listswikimedia.org>
Verzonden: 3-5-07 13:24 Onderwerp: Re: [WikiNL-l] Opnieuw een blokkade zonder grond
On Thu, 03 May 2007 13:18:44 +0200, "Jaap van Ganswijk" ganswijk@xs4all.nl said:
Wikipedia zou overduidelijk een democratie moeten zijn
De grote Jimbo's hebben jaren geleden al gesproken, en zijn het daar niet
mee eens
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ Edoch.....zijn de publicaties van wikipedia nu wel/niet onderdeel v.h.
Nederlandse rechtsstelsel? M.a.w. : plaatst de wiki-gemeenschap zich wel/niet buiten de rechtsorde? Hoeveel bescherming mag ik als beschrevene verwachten ? En als schrijver ?
Zoals je zelf weet heb je rechten gestudeerd. Ik heb de wet slechts gedeeltelijk bestudeerd maar ik ben al jaren terug tot de conclusie gekomen dat iedere verdere bijdrage aan Wikipedia het weggeven van mogelijk zelf te exploiteren inhoud was.
Uiteraard heb ik het indertijd al met Jimbo over het toevoegen van advertenties op de pagina's gehad en alhoewel hij er zelf niet tegen was, voerde hij het argument aan dat 'men' er tegen was. Maar is dat de 'men' die uiteindelijk niets te zeggen heeft in de quasi-democratie die wikipedia blijkt te zijn?
Ongetwijfeld heeft Jimbo alle rechten voor zichzelf behouden en heeft inmiddels miljarden-deals gesloten met Google's Adsense etc. en sukkels werken nog steeds vrijwillig en gratis aan de inhoud van de encyclopedie.
Als Wikipedia dan al geen demokratie kan zijn, richt dan tenminste een vakbond op sukkels!
WikiNL-l discussielijst WikiNL-l@lists.wikimedia.org http://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikinl-l Uitschrijven: mailto:wikinl-l-request@wikipedia.org?subject=unsubscribe
WikiNL-l discussielijst WikiNL-l@lists.wikimedia.org http://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikinl-l Uitschrijven: mailto:wikinl-l-request@wikipedia.org?subject=unsubscribe