Ik wil hier de aandacht vestigen op iets wat ik als een probleem beschouw.
In den beginne was er de Engelstalige Wikipedia en dat was het. Later zijn er wel de andere bijgekomen, nu reeds 27 ! maar aangezien de "buitenlandse" Wikipedia's steeds op andere, oudere software zaten was eigenlijk geen echte relatie op technisch vlak tussen de Engelstalige en de rest.
Het probleem is nu we allemaal aan het verhuizen zijn naar de fase III software. De Duitsers zijn al zover. Wij zullen waarschijnlijk ook zeer spoedig volgen. De Esperanto, Poolse, Franse en Deense zouden er ook bijna zijn. We gaan dan allemaal dezelfde software gebruiken. Dat is eigenlijk heel goed.
Het probleem dat ik heb is de "procedure" waarop er beslissingen genomen worden op Engelstalige Wikipedia. Het komt er op neer dat iemand een idee heeft en dat post op maillinglijst. En als dat idee een paar supporters heeft dan is het een paar uur later "beleid" of men gaat de wijziging direct doorvoeren. Zolang het gaat die enkel de Engelstalige Wikipedia aangaan is dat hun zaak. Amerikanen hebben altijd al een eigen interpretatie van democratie gehad.
Het probleem is dat er zojuist iets is doorgedrukt op wikipedia-l dat zijn invloed zal hebben op de andere wikipedia's. Niet dat dat nu zo een uitzonderlijk belangrijke punt is, het gaat vooral over het precedent.
Waar het over gaat. Nu als er een wikilink is in een tekst naar een niet-bestaand artikel heb je bij dat woord het ons zo vertrouwde blauwe vraagteken. Nu was er iemand op wikipedia-l die het better zou vinden dat de default setting voor die links in de toekomst rode hyperlinks zouden zijn. Zie deze thread; http://www.nupedia.com/pipermail/wikipedia-l/2002-September/005194.html
Blijkbaar kon dit idee instemming vinden van een paar andere mensen op de lijst. Ik heb de opmerking gemaakt dat als ze dat zo graag willen wijzigen, dat ze dat dan maar moeten doen op de Engelstalige maar dat ze dat niet zomaar zonder verder overleg met de andere Wikipedia's moeten invoeren. Hierin kreeg ik steun van "Anthere" van de Franse Wikipedia. http://www.nupedia.com/pipermail/wikipedia-l/2002-September/005227.html
Nu een paar uur later, zonder verder advies van andere Wikipedia's en zonder een formele overlegronde heeft Magnus Manske besloten de wijziging door te voeren. Omdat blijkbaar een persoon van de Duitse Wikipedia er ook mee instemde was blijkbaar voldoende om de rest te vergeten. http://www.nupedia.com/pipermail/wikipedia-l/2002-September/005244.html
Vraag 1: is er support voor het concept dat de Engelstalige Wikipedia niet zomaar holderdebolder geen eenzijdige beslissingen zou mogen nemen die invloed hebben op Wikipedia NL (en ruimer alle andere) ?
Vraag 2: zouden we hier een formeel overleg over moeten houden ? (d.w.z. de vraag of we wikilinks willen met een blauw vraagteken of een rodehyperlink op wikiNL-l en op wikipedia (index overleg gewenst ?) met een periode van 2 dagen waarop men reactie kan geven. Op die manier kunnen mensen die toevallig een paar uur offline zijn (ze bestaan nog) en die niet ingeschreven zijn op de maillinglijsten ook hun stem laten horen.)
Voor alle duidelijkheid; ik wil niet moeilijk doen, dit is een kwestie van fatsoen en democratie. Enkel door overleg en gelijkwaardig behandeling kan er een gezonde Wikipedia familie zijn.
Giskart