At 2006-01-04 00:15, henna wrote:
Eventjes een idee van Walter onder de aandacht van wikipedia-nl brengen :)
henna
---------- Forwarded message ---------- From: Anthere Anthere9@yahoo.com Date: Jan 3, 2006 11:59 PM Subject: [Wikipedia-l] Re: Wikipedia Day 2006 : 5 years wikifying knowledge To: wikipedia-l@wikipedia.org
Walter Vermeir wrote:
Soon it will be again [[w:en:Wikipedia:Wikipedia day|]] on January 15.
This year it is the 5th anniversary of Wikipedia. Should we not do something?
If so, then it is high time to make the preparations.
I have some ideas what could be done ...
On January 15th, Wikipedia Day, only for one day, Wikipedia goes ..
- Retro! Change the default skin of the largest Wikipedias to
"Nostalgia". (most of the now existing Wikipedias did not exist in 2001 and have not even ever have used the usemod wiki.)
Change to logo of those wikis back to the old Wikipedia logo. (Pre-Nohat)
Change the style of the main pages back to one of more earlyer
incarnations. Basic style.
- On the main pages the main story is for once Wikipedia. The Wikipedias
write a article, does not even have to be NPOV (Wikipedia namespace?) about the early history of there Wikipedia, about the very first users, anecdotes about how some policy's or things not seem normal come to be. The first attention of the media for Wikipedia. And this until today.
Jimbo could write also something about how he looks at the last five years back now and how he thinks about the future of Wikipedia.
It would also be a great opportunity for all the current Wikipedians who where not here from the start to get the feeling a bit how it was only 5 years ago.
This Wikipedia day would be in the first place be for the Wikipedians them self.
Any for supporters for this idea?
Greetings, Walter
Switch back to software phase I during the full day ... would be my favorite. or have a version of these times set up and fully working just to see how it was :-)
ant
Nee, dat is volgens mij geen goed idee. Wikipedia dient gericht te zijn op het leveren van service aan zijn klanten, net als alle andere organisaties met klanten.
De bezoekers zouden alleen maar in de war gebracht worden wanneer de site een dag in een oude vorm teruggebracht zou worden.
Dit is typisch een geval van denken vanuit de leden van de organisatie ipv. vanuit de klant.
Wanneer je zoiets wilt doen, bied het dan aan als optie en niet als dwang. Maar waarom zou je een dag lang het verleden willen laten zien? Is het soms omdat je te weinig erkenning vanaf de bezoekerskant ervaart? Tsja, alles wat gratis is wordt verspild want het wordt als een gegeven beschouwd: Gratis melk op school? Waarom erover nadenken wie het betaalt? Erover nadenken levert geen biologisch voordeel op. Waarom nadenken over het NOS-Journaal? Het is schijnbaar gratis en lijkt goed te voldoen, dus waarom vragen stellen? En wat kun je er in je eentje aan veranderen?
Ik houd aan de ene kant ontzettend van Wikipedia en heb er veel van geleerd maar aan de andere kant ontbreekt gewoon een gezonde commerciele basis en ook gezond commercieel realisme bij de links-achtige leiding en de actieve kern. Natuurlijk is het heel nobel om met zijn allen een grote encyclopedie op te bouwen en het is ook heel nuttig en ik besefte al heel snel dat het hier om een project van ongekende proporties gaat, maar aangezien de medewerkers niet betaald worden, moet men zich afvragen hoe de medewerkers dan wel in hun levensonderhoud voorzien. Dat zal oftewel via een echte baan zijn of een overheidsbaan of een uitkering.
Als onofficieel mentor/begeleider van de Nederlandstalige tak van Wikipedia heb ik een tijdje op de interne mailinglists gezeten en ik heb kunnen constateren dat sommige mensen met een ontzettend fanatisme hun moderatorschap uitvoerden, zo fanatiek dat ze niet anders dan vroeger of later konden afhaken.
Noem mij ouderwets, maar de bakker bakt brood. Daartoe koopt hij meel en daar betaalt hij voor. Hij verwarmt zijn oven en daar koopt hij bijvoorbeeld hout voor. Uiteindelijk verkoopt hij het brood aan klanten die liever geld op een andere manier verdienen en het bakken van brood aan een specialist overlaten. Het is het succes van het Westerse model.
Hoe past het Wikipedia-model daarin?
Uiteraard houd ik erg veel van het open-source-model en bied zelf een gratis Amazon-script aan op:
Maar bij Wikipedia zijn je bijdragen anoniem en zou je, wanneer je bijdragen ooit succesvol zouden blijken te zijn er toch nooit geld mee kunnen verdienen.