Wikimedia Sverige har alltid för lite pengar. Det kan vara någon broschyr vi behöver trycka upp, en resa som vi skulle behöva betala, ett tillfälle att stärka fri kunskap och presentera vad som sker inom alla dessa fria projekt. Vi har framgångsrikt blivit 200 medlemmar, men medlemsavgiften är lågt satt för att alla ska känna sig hemma och enbart medlemskapen drar inte in så mycket pengar, bara 20.000 kr/år. Vi har en underbalanserad budget som är fem gånger så stor, och den känns hela tiden för snäv.
Donationer på 200.000 kr/år skulle vi direkt ha nytta av i Sverige. För mer pengar, kan vi ge draghjälp åt våra systerföreningar i de andra nordiska länderna och bidra till Wikimedia Foundation. Nu går det dessbättre rätt så bra med insamlingsarbetet i USA, så det går ingen nöd på Wikimedia Foundation och driften av servrarna. Men denna kostnad borde ju ett rikt land som Sverige rimligen vara med och bidra till.
Vi har inte gjort någon riktig bokföring över all tid vi har lagt ner på olika föredrag, förhandlingar och förberedelser inför mässor och annat. Men en sak är lätt summerad: antalet timmar vi lagt ner på att skaffa mer pengar är nästan exakt noll.
Det här är ingen kritik mot våra medlemmar. Jag anklagar er inte för att donera för lite. Inte alls. Felet är alla som inte är medlemmar. Det finns ju folk där ute som har pengar. Men vi har inte nått ut till dem. De flesta av föreningens medlemmar är wikipedianer (det inbillar jag mig åtminstone, men inte ens det vet jag säkert), som är rika på kunskap, men kanske inte så rika i plånboken.
Som förening behöver vi kanske också bli bättre på att berätta vad vi gör med pengarna, och varför vi behöver mer. Posterna i vår årsredovisning kanske behöver struktureras om för att ge ett tydligare besked om vilken nytta vi gör. Om vi redovisar "tryckkostnader" eller "bensinpengar" eller "bjöd funktionärer på lunch" så säger det ju inget om nyttan. Det är hög tid att fundera på hur 2010 års verksamhetsberättelse ska utformas. Var allting bra i redovisningarna för 2008 och 2009? Eller vad kan göras bättre? Dyk ner och läs dem på http://se.wikimedia.org/wiki/Verksamhetsber%C3%A4ttelse
Låt mig ge ett exempel: Bokmässan. Vår minimala monter på fyra kvadratmeter kostar 14.000 kronor. Till detta kommer inträdet och lunch för funktionärerna som står i montern, upptryckning av broschyrer och lite annat runtomkring. Alltsammans landar på ungefär 20.000 kronor. Men då kommer också 10 funktionärer som arbetar helt gratis i fyra dagar. Och dessa ägnar resten av året åt att oavlönat skriva artiklar i Wikipedia, eller bidra med rent fantastiska fotografier av fåglar och veterantraktorer. Som blir fritt och gratis tillgängliga för hela jordklotet. Skulle vi redovisa hela "värdet" av insatsen, så stannar det inte vid 200.000 kronor eller ens 2 miljoner. Och i det läget så väljer vi bort extrautgifter på 5 eller 10.000 kronor. Vi bjuder inte ens funktionärerna på restaurang på kvällen. Detta är vår osynliga "skuggbudget". Hur kan vi redovisa den?
Har du erfarenhet av ekonomisk redovisning av det här slaget, alltså inte bara att få ören och kronor rätt, utan också att sätta rätt rubriker så att resultatet ger insikt och inspiration?
Har du erfarenhet av insamlingsarbete? Hur gör man? Vem kan vi lära av? Vilka givare borde vi vända oss till? Vilka argument får dem att öppna plånboken? Är det kulturälskare eller kanske datorföretag? Vem älskar Wikipedia? (och har pengar...)
Skriv till mig eller styrelsen. Vi behöver din hjälp.
Om du direkt vill ge en gåva, så står det hur man gör här, http://se.wikimedia.org/wiki/Wikimedia:Donera
Och är det krångligt, så säg ifrån, för det måste vara lätt.
wikimediase-l@lists.wikimedia.org