Nästa vecka, den 26-27 februari, ska jag och ordförande Lennart delta i en (gratis) bibliotekskonferens i Jönköping som heter BibCamp, http://bibcamp.org/
Där ska vi leda en diskussion på följande tema. Om någon av er har synpunkter eller kommentarer, så kan vi ta med dem dit. Nu är alltså rätt tillfälle att spåna.
Biblioteken köper inte bara in böcker och tidskrifter, utan även abonnemang på olika databaser, så kallade e-tjänster. Det handlar om tillgång till e-böcker, ljudböcker och MP3 för nedladdning och läsning/lyssning, artikeldatabaser som Artikelsök, uppslagsverk som Nationalencyklopedin, släktforskarbaser som Genline, m.m.
De här e-tjänsterna produceras ju av kommersiella bolag. Biblioteken köper ett abonnemang, som prissätts beroende på antalet invånare i kommunen eller antalet studenter vid högskolan som biblioteket betjänar. Men dessutom köper biblioteken in datorer och nedladdningsstationer där e-tjänsterna kan avnjutas, de sätter upp affischer, tillhandahåller broschyrer och utbildar sin egen personal i hur låntagarna ska kunna använda e-tjänsterna bättre.
Wikipedia (och övriga projekt från Wikimedia Foundation) hamnar utanför hela den här verksamheten. Inte bara slipper biblioteken att betala "inköpet" av Wikipedia, eftersom det är fritt och gratis. De offentliganställda bibliotekarierna får inte heller någon vidareutbildning om hur Wikipedia ska användas. Och Wikipedia får inga affischer och broschyrställ på biblioteken.
Resultatet är att våra skattepengar används till att marknadsföra de kommersiella e-tjänsterna, medan de ideella förtigs.
Man kan idag gå in på nästan vilket svenskt bibliotek som helst och hitta en broschyr över "våra databaser", där biblioteket räknar upp alla e-tjänster som de har prenumererat på till nytta för låntagarna. Och där står Wikipedia inte med.
Frågan är: Hur ändrar vi den här situationen? Hur åstadkommer vi större nytta för låntagarna och större rättvisa mellan kommersiella och ideella "producenter" av e-tjänster? Om nu biblioteken insisterar på att bara marknadsföra sådant som de har köpt, kan vi då "sälja" Wikipedia till dem? Hur då?
Idéer? Synpunkter? Förslag?
wikimediase-l@lists.wikimedia.org