Jag har kommit i kontakt med Hans Herlén, den troligen starkaste hembygdsforskaren i Stockholm just nu. han har under många år som aktiv i Brännkyrka och Enskedes hembygdsförbund byggt upp en egen databas med uppemot 20 000 artiklar om saker i Stockholm. Han har tidigare gett ut böcker med denna info, vilka varit bra som källor men tunga att använda, och knappast "konkurrenter" till wikiepdia.
Han har nu byggt upp en ny affärsidé där han i stället sammanställer infon på Cdar och har ett intimt samarbete med Stadsmuseum och stadsarkivet, som dels förser honom med basdata och dels tar emot och administrerar informationen från allmänheten, och den uppdateringslänken finns integrerad i CD paketet.
Detta ger en modell där hans tjänar ganska bra med pengar, museet och arkivet får en kanal för att få full koll på info, och användarna för kvalitétsgarnaterad info på ett modernt IT media
Min återkoppling från en 55+are i området intresserad av dessa ting pekar på att detta är vad som han är bekväm med medan han är tveksam till oklarheten över ansvar etc i wikiepdia (hans kommentar om en bit i wp - Det står väl fel i meningen nr 2 under rubriken "Övrigt". "Tråget fanns det möjligheter att gå på styltor...". Det borde väl stå "I (eller PÅ) Tråget fanns det möjligheter att gå på styltor...". Jag skulle i och för sig kunna ändra det genom att logga in på Wikipedia, men vill ändå påpeka det, så att det blir som Holger vill ha det. )
hans kommentarer om CDn är lyriska -
Måste också å det varmaste rekommendera den nya cd-upplagan av "Stockholm A-Ö" av Hans Harlén. Mycket smidigt, man laddar in programmet i datorn. Sedan uppdaterar man informationen via Stockholms Stadsarkiv, så att den alltid är så aktuell som möjligt. Man kan även själv bidra med information, som sedan kan komma med i nästa uppdatering. Som t ex om kvarteret Gästfriheten. Eller anmäla felaktigheter. Det är ett i sanning interaktivt verk!
http://www.stockholmia.stockholm.se/bocker.php?author=264&
Anders