Länsbibliotek Östergötland har gjort en förstudie (63 sidor) om biblioteken som lärmiljöer, "Broar för lärande", http://www.lansbibliotek.ostsam.se/Projekt/larmiljoer/
Där konstateras att biblioteksbesöken minskar generellt, men allra mest för lågutbildade. Nu söker biblioteken kontakt med studieförbunden (den ideella sektorn) för att se vad man kan göra åt saken. Förstudien innehåller en hel del intressant statistik.
Jag tycker att det vore roligt om Wikimedia Sverige kunde bidra till att förbättra situationen. Men hur då? Vi har en bibliotekarie (Einar Spetz) i styrelsen. Och vår ordförande Lennart Guldbrandsson har föreläst en hel del på bibliotek. Men vi skulle nog behöva en hel arbetsgrupp som inriktar sig på bibliotek och folkbildning.
Samtidigt använde Svenska Dagbladets ledarredaktion i lördags ett ord som gjorde mig ledsen. "Wikipedia-undervisning" används numera som skällsord för lärarlösa lektioner, där eleverna får i uppgift att "forska" på egen hand, vilket brukar resultera i att de söker i Google och hittar fakta på Wikipedia som de klipper och klistrar till sina uppsatser. Detta är alltså raka motsatsen till ett äldre skällsord: katederundervisning. Det är ju inte vårt fel att skolan försämras, snarare är Wikipedia skyddsnätet som gör att eleverna hittar något material alls, när skolan sviker. Men vi tvingas nog arbeta på att få namnet Wikipedia att förknippas med högre kunskapskvalitet och bildningsideal.