Hej Matthias,
Tak for mailen - godt arbejde synes jeg! Jeg har sendt en opfordring til de danske MEP'er og håber at mange andre også gør det.
Venlig hilsen Anne
2018-06-12 13:30 GMT+02:00 Matthias Smed Larsen matthias@julsmed.dk:
Hej alle
I dag opfordrer en række organisationer med fokus på fri viden og internetfrihed til at man kontakter sine lokale medlemmer af Europa-parlamentet og beder dem om at stemme imod Europa-kommissionens foreslåede nye direktiv om ophavsret så længe artikel 13 af forslaget består. Kampagnen bruger hashtagget #SaveYourInternet.
I marts måned sendte bestyrelsen et brev https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/WMDK_Letter_to_the_Minister_for_Culture_%2817-03-2018%29.pdf til Kulturminister Mette Bock hvor vi forklarede hvorfor artikel 11 & 13 i det foreslåede direktiv er problematiske. For kort at opsummere problemerne med art. 13:
- Under den nuværende ordning er tjenesteydere (dvs. tjenester som
YouTube, Facebook, Flickr og Wikimedia Commons) kun ansvarlige for ophavsretskrænkende indhold på deres tjenester hvis de bliver gjort opmærksomme på at indholdet eksisterer, og ikke gør en indsats for at fjerne det. Dette er den mest fornuftige ordning idet det er praktisk umuligt for disse tjenester at kigge alt nyt indhold igennem manuelt.
- Under den nye ordning behøver man ikke være opmærksom på at
indholdet eksisterer før man har et juridisk ansvar, man skal blot "optimere fremvisningen af eller promovere" det. På mange forskellige tjenester sker en sådan promovering automatisk, igen fordi det er umuligt at gøre den slags manuelt, og det er ikke klart hvad "optimering" og "promovering" indebærer.
- Den eneste måde man reelt kan overholde de nye regler er ved at
installere automatiske indholdsgenkendelses-filtre på sin platform, disse filtre kan ikke tage højde for lovligt brug af ophavsretligt beskyttet indhold (citatretten, fair dealing etc.). Det siger sig selv at et sådant krav ville være ekstremt problematisk for den åbne model alle Wikimedia-projekterne anvender.
Man kan læse mere om problemet på MEP Julia Redas hjemmeside ( https://juliareda.eu/eu-copyright-reform/) og på ( https://saveyourinternet.eu/). På sidstnævnte side kan man også få hjælp til automatisk at finde de lokale MEP'er der sidder i de relevante udvalg og udfærdige en email til dem. Hvis man skriver noget på sociale medier må man meget gerne bruge hashtagget #SaveYourInternet.
-- Mvh. Matthias Smed Larsen
WikimediaDK mailing list WikimediaDK@lists.wikimedia.org https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimediadk