PERSBERICHT
*Tropenmuseum en Wikimedia werken samen aan tentoonstelling*
Het Tropenmuseum in Amsterdam en Wikimedia Nederland gaan samenwerken in het kader van de tentoonstelling ‘Kunst van Overleven’ over Marroncultuur uit Suriname. Het museum stelt zo'n 2100 afbeeldingen beschikbaar voor Wikimedia Commons, de database van mediabestanden die wordt gebruikt door alle Wikimedia-websites, waaronder Wikipedia.
Door meerdere Wikipedia's bij de tentoonstelling te betrekken wil het Tropenmuseum een nieuw publiek bereiken en dat uitnodigen om de beschikbare informatie over dit onderwerp in de online encyclopedie te verbeteren. Het Tropenmuseum zal in zijn expositie ruimte geven aan waardevol materiaal wanneer dit via Wikipedia beschikbaar komt.
“De tentoonstelling gaat met name over de Marrons uit Suriname, maar we hopen dat Wikipedia helpt bij het informeren over de Marrons, hun cultuur en geschiedenis, ook in de talen van andere landen waar de Marrons wonen”, aldus Susanne Ton van het Tropenmuseum. “Vooral bijdragen in de Engelse, Nederlandse, Sranan, Franse en Spaanse Wikipedia's zijn daarom van belang.”
"Het is nieuw dat een museum op deze manier samenwerkt met een internetgemeenschap”, zegt Gerard Meijssen, die als vrijwilliger van Wikimedia een leidende rol speelde in het tot stand brengen van de samenwerking. “Er wordt bijzondere informatie over de Marrons beschikbaar gemaakt, maar het is ook interessant om te zien hoe de artikelen over de Marrons op Wikipedia zich zullen ontwikkelen, en welk extra materiaal er via Wikipedia zal worden aangeleverd.
"Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland worden culturele instellingen zich steeds meer bewust van de mogelijkheden die de Wikimedia-projecten bieden om met hun collecties een veel groter publiek te bereiken", aldus José Spierts, voorzitter van Wikimedia Nederland. "We zijn blij dat het Tropenmuseum een voortrekkersrol wil spelen op dit gebied en hopen dat dit project een voorbeeld is voor meer initiatieven om samen te werken aan het beschikbaar maken van ons cultureel erfgoed." Het Tropenmuseum en Wikimedia Nederland werkten eerder dit jaar samen in het kader van Wiki Loves Art / NL. Voor dit project openden in juni 45 musea hun deuren voor vrijwillige fotografen, om zo delen van hun collecties voor Wikipedia beschikbaar te maken.
De tentoonstelling, "Kunst van overleven: Marroncultuur uit Suriname" is te bekijken van 9 november 2009 tot en met 9 mei 2010 in het Tropenmuseum in Amsterdam.
*Over Wikimedia Nederland*
Wikimedia Nederland ondersteunt binnen Nederland de activiteiten en doelstellingen van de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie die onder meer Wikipedia beheert. Wikimedia werkt aan het bevorderen van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de vrijwilligers van de Wikimediaprojecten (zoals Wikipedia) en worden diverse activiteiten ondernomen en georganiseerd.
*Over het Tropenmuseum*
Het Tropenmuseum is onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en presenteert, onderzoekt en bevordert de kennis van en wisselwerking tussen culturen. Alle museale middelen worden daartoe ingezet: tentoonstellingen, collecties en deskundigheid, publicaties, het historische gebouw, educatieve en andere activiteiten. Het museum is vernieuwend in zijn themakeuze en presentatiewijze. Het biedt beleving en ervaring voor een breed en divers publiek, versterkt de waardering voor culturele diversiteit, is internationaal actief in het kader van cultuur en ontwikkeling en vervult een belangrijke rol in het onderwijs.
Digitaal restaureren van de foto's is een van de vele manieren waarop vrijwilligers aan de tentoonstelling kunnen bijdragen. Deze restauratie door Durova van de foto van Granman Jankoeso van de Saramakaner Marrons met zijn kapiteins is een voorbeeld.
---------------------------------------------------------------------
*Noot voor de redactie, niet voor publicatie:*
Voor meer informatie:
* José Spierts, Voorzitter Wikimedia Nederland, +31 (0)6 50512514, jose@wmnederland.nl
* Anna Brolsma, Public Relations, tel. +31 (0)20 568 8422, a.brolsma@kit.nl.