Beste Wikipedia Nederland,
In het kader van ANMI (Amsterdam New Media Institute) Summerschool organiseert Virtueel Platform samen met Vereniging DEN de workshop Erfgoed digitaal ontsloten. Hierin behandelen we voornamelijk het contextualiseren van gedigitaliseerde informatie, hierbij gaat het om verschillenden manieren van verhalen vertellen, personaliseren van informatie en presentatie, narratieve structuren voor presentatie. Het is een tweedaagse workshop met presentaties van Frank Nack (CWI) over het gebruik van semantische modellen voor het toesnijden van de presentatie van cultuur-gerelateerde informatie voor verschillende gebruikers groepen. Al hoewel interfaces voor het zoeken met behulp van trefwoorden of database query talen reeds beschikbaar zijn, houden deze interfaces nog geen rekening met de rijkdom in expressie mogelijkheden bij het gebruik van meerdere media typen. Een presentatie van Doorkijken (project van DEN met bibliotheek.nl en cultuurwijzer.nl). Waag Society zal een workshop geven over verhalen vertellen in museale omgeving. Verder nog presentaties van Dick Rijken en het onderzoeks project SCALEX van Ed Tan (communicatiewetenschappen, UvA)www.scalex.info
Graag zouden wij dan ook met u de mogelijkheden bespreken voor een presentatie van Wikipedia. Zou een van u contact met Virtueel Platform hierover kunnen opnemen.
www.anmi.nl
Met vriendelijke groet, Martine Posthuma de Boer Virtueel Platform
intro tekst:
Erfgoed Digitaal ontsloten Bij het digitaal ontsluiten van cultureel erfgoed gaat het in essentie om de mogelijkheid tot het delen van kennis en de toegevoegde waarde die een online presentatie voor erfgoedinstellingen kan hebben. Erfgoed digitaal ontsloten betekent een informatie aanbod van de instelling vanuit het perspectief van kennismanagement. Trefwoorden zijn mogelijkheid tot samenwerking, inspelen op veranderingen, vraaggericht werken en flexibiliteit bij het bedienen van verschillende gebruikersgemeenschappen. Er moet kennis gedeeld kunnen worden met verschillende soorten gebruikers en ook cross sectoraal gewerkt kunnen worden. Verschillende gemeenschappen kunnen van dezelfde bronnen gebruik maken mits nagedacht is over een gedeelde infrastructuur en gemeenschappelijke ontsluiting. De digitale ontsluiting van cultureel erfgoed is meer dan het aanbieden van een online database. Het gaat om contextualisering van de informatie. Hoe kan kennis gedeeld worden. Gebaseerd op ervaring en gebruik makend van bestaande voorbeelden wordt in de cursus inzicht geboden in de manier waarop virtuele netwerken en gebruikersgemeenschappen informatie kunnen delen. De workshop en lezingen zullen ingaan op de wijze waarop erfgoed instellingen hun informatie zo aan kunnen bieden dat hergebruik en toegankelijk maken van kennis centraal staat. Inhoudelijke ontsluiting, informatienetwerken en communities en middelen voor virtuele samenwerking zullen aspecten zijn die aan bod komen. De cursus is bedoeld voor medewerkers van erfgoedinstellingen die zich bezighouden met de het online informatie-aanbod van de instelling. Enige kennis van de opzet van een website en technische achtergrond is gewenst.
Virtueel Platform Keizersgracht 264 1016 EV Amsterdam T +31 (0)20 6273758 F+31 (0)20 6244423 www.virtueelplatform.nl www.e-culturefair.nl
Dit is een paar dagen gelden ontvangen via de moderatorpost. Er is tot nu nog geen reactie op verzonden. De tekst is nogal zwaar om te lezen maar ik meen te hebben begrepen dat ze dus iemand zoeken om te komen vertellen over Wikipedia.
Dus als iemand zin heeft laat het hun weten. Je kan direct beginnen om te zeggen dat het niet "Wikipedia Nederland" is maar "Wikipedia Nederlandstalig".
Groet, Walter Vermeir