Jag har inte läst igenom bifgade förslag, men roligt både att de använder wiki som diskussionsmedia och att våra tankar slagit igenom! Anders
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE----- Hash: SHA1
På opengov.se kan man t.ex. se att Stockholms stads statistik inte finns fritt tillgänglig, medan Malmös gör det. Det kanske är nått att tipsa dem om:
http://www.opengov.se/data/topic/kommunalt/
Nått som jag har börjat tänka mycket på på sista tiden är hur lite rådata som finns fritt tillgänglig i bra maskinläsbara format. Kan Stockholms stad tänka sig att publicera alla mätpunkter de känner till (xyz-värden) i ett fritt, maskinläsbart format som vem som helst får använda hur som helst (t.ex. för att publicera höjdkurvor)? En lång tabavgränsad textfil räcker. Har de tillgång till väderinformation? Vattentemperaturer? Bakteriehalter i brunnar?
/Micke
Anders Wennersten skrev:
Jag har inte läst igenom bifgade förslag, men roligt både att de använder wiki som diskussionsmedia och att våra tankar slagit igenom! Anders
Ämne: Kommunal internetpolitik? Från: "Erik Jennische" erik.jennische@stadshuset.stockholm.se Datum: Tue, 01 Sep 2009 12:40:22 +0200 Till: anders.wennersten@bonetmail.com
Till: anders.wennersten@bonetmail.com
Hej Anders,
Ni var ju en viktig inspirationskälla till vårt initiativ för att publicera stadens bilder mm med en öppen licens (förvaltningens förslag till refomer kommer att bli klart under hösten).
Men nu tänkte jag att ni kanske är intresserade av andra aspekter på en kommunal internetpolitik också.
Vi har tagit fram ett utkast till program som beskriver de generella principerna för hur en sådan politik skulle kunna se ut, men vi hoppas föra en bredare diskussion om frågorna med så många människor som möjligt som är intresserade. Förhoppningen är att politiken ska bli så bra och heltäckande som möjligt. Det behövs både nya områden, och mer detaljerade förslag på de områden vi själva identifierat.
Det vore verkligen superkul om du ville ta dig en titt och bidra med kloka synpunkter. Utkastet till program ligger här:
http://fpstockholm.wordpress.com/internetpolitik-for-nytt-medborgarskap/
Vi har också lagt det på en wiki för dem som är extra hugade och vill skriva rakt in i själva utkastet. Den ligger här:
http://folkpartiet.wikia.com/wiki/Internetpolitik_f%C3%B6r_nytt_medborgarska...
Som sagt. Det vore kul om ni hade ännu fler bra ideer och kunskaper som vi kunde använda.
Vänlig hälsning
Erik Jennische
Erik Jennische - borgarrådssekreterare Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stad Mobil: 076 1229205 http://madeleinesjostedt.wordpress.com
WikimediaSE-L mailing list WikimediaSE-L@lists.wikimedia.org https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimediase-l
Micke Nordin wrote:
På opengov.se kan man t.ex. se att Stockholms stads statistik inte finns fritt tillgänglig, medan Malmös gör det. Det kanske är nått att tipsa dem om:
Alltså, vem driver "opengov.se" och hur mycket ska man lita på deras utsagor? På sidan "kommunalt" finns 3 kommuner. Det verkar inte som om någon ansträngt sig att undersöka 290 kommuner.
När jag kollade läget för kommunala statistiska årsböcker här om året, så fick jag intrycket att samtliga svenska kommuner numera tillhandahåller dessa som PDF utan kostnad och upphovsrätt.
Finns det något konkret problem att lösa här?
På http://www.uskab.se/ finns en länk till Statistisk årsbok för Stockholm 2009. Det är en 396 sidor tjock PDF i färg. Det enda som nämns om upphovsrätt är "(C) Malmö Turism", och det gäller väl några av prydnadsfotografierna, som ju inte är statistik. Tabellerna innehåller bara faktauppgifter och omfattas inte av upphovsrätt, utan kan kopieras fritt. I teorin skulle kommunen kunna åberopa katalogskydd, men jag tror inte det är sannolikt. Har USK eller kommunen jagat någon för piratkopiering?
Visst kan man önska sig andra dataformat och tillgång till mätdata och inte bara slutrapporten. Men jag betvivlar att det ingår i det kommunala uppdraget. Argumentet att "det vore trevligt..." biter förmodligen inte på motargumentet att alla resurser måste läggas på vård, skola och omsorg. Om vi däremot kan visa att det blir ett användbart läromedel för kommunens egna skolor, så kanske det finns ett case.
För kommunala kartor kan jag se att det finns ett problem, liksom för historiska fotoarkiv, men jag är inte lika övertygad om att kommunal statistik är ett problem.
wikimediase-l@lists.wikimedia.org