Teşekkürler..Bu metnin içinde strateji rapor özetine eklenebilecek çok şey var.  J

 

From: Wikimedia-tr [mailto:wikimedia-tr-bounces@lists.wikimedia.org] On Behalf Of Vito Genovese
Sent: Monday, June 12, 2017 8:30 PM
To: Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye
Subject: Re: [Wikimedia-tr] - Hareket Stratejisini tartışalım.

 

Herkese merhabalar,

 

5 tema içerisinde en önemli olanların "Sağlıklı, Kapsayıcı Topluluklar" ve "Gerçek Bir Küresel Hareket" olduğunu düşünüyorum. "Teknolojik Çağ" ve "Bilgi Ekosisteminde Çalışmak" temalarını ikincil önemde görüyor, "En Çok Saygı Gören Bilgi Kaynağı" temasını ise hiç gerçekçi bulmuyorum.

 

Açayım...

 

Benim ilk üye olduğum zamanlar, viki felsefesinin oturması anlamında çok daha geri bir noktada olduğumuz ama insanların Vikipedi'de olmaktan çok daha fazla keyif aldığı dönemlerdi. Tartışmalar çok daha sert, düşmanlıklar çok daha keskindi ama daha amatör bir keyif vardı işin içinde, olumlu anlamda. Birlikte çalışmanın temel önemde olduğu bu yapıda, birlikte çalışabilirlik darbe aldıkça, topluluğun sağlıklılığı azaldı. Ha, eskiden çok mu sağlıklıydı? Hayır, idealden elbette uzaktı. Ancak şu andakinden daha iyi durumdaydı. İşte bu nedenden dolayı, her zaman sözünüz ettiğimiz, "yetişmiş" kullanıcıların kaybedilmemesi ve yeni kullanıcıların da kaçırılmaması önemli bir öncelik. Arşiv sayfaları bir zamanın müdavimi olan ancak projelerden ayrılan değerli kullanıcılarla dolu. Bunun da en büyük nedeni elbette sağlıksız tartışmalar. Gidenlerin yerine yenileri de gelemiyor, bunun nedeni de yeni kullanıcıların ısırılması, "kapsanmaması". Bu nedenlerden dolayı bu temayı önemli öncelik olarak görüyorum.

 

Bu, bizim yerel olarak yaşadığımız bir sorun. Gerçek bir küresel hareket olmak da genel olarak son derece önemli. Belli bir gelişmişlik düzeyinin üzerindeki ülkemizde, şu engel talihsizliğini saymazsak bilgiye erişimin görece iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu dünyadaki her ülke, her bölge, her dil için geçerli değil. Bu nedenle vakfın özgür bilgiye her dilde her yerden her sosyoekonomik durumdan insanın ulaşabilmesi için çalışması da büyük bir önem taşıyor.

 

Bilgi ekosistemi teması, belirttiğim gibi ikincil bir önem taşıyor benim gözümde. Gerçi küresel hareket temasıyla bağlantılı olarak düşünmek de mümkün olabilir. Bizim ülkemiz açısından ikincil, az gelişmiş toplumlar için birincil önemde diyerek ortayı bulayım. Şüphesiz ki çok değerli bir iş, ancak bir numaralı önceliğimiz olacak kadar yeterli görmüyorum. İnternete erişimi olan insanların projelere çekilmesi ve kaybedilmemesi bizim için daha önemli bir öncelik olmalı. Erişimi olmayanlar konusunda da Küresel Hareket teması devreye giriyor zaten.

 

Teknolojik çağ konusu, insangücüne sahip olduğumuz sürece bir kenarda gelişim gösterebilecek bir tema, dolayısıyla ikincil önemde. Hele şu makine çevirisi konusuna hiç katılmıyor ve özellikle bizim projemize yarardan çok zarar getirdiğini düşünüyorum. Özellikle Vikiveri'de gördüğüm araçlar ve ezelden beridir kurcaladığım JavaScript betikleri elbette çok güzel, ancak insangücünden daha önemli değil.

 

En Çok Saygı Gören Bilgi Kaynağı olmamız için ise 2030 için konuşacaksak pek olanak görmüyorum. 11 yıldır buradayım. Bu konuda hiçbir ilerleme göremedim henüz. İngilizce Vikipedi eskiden neyse o durumda. Biz ise Sürüm Kontrolü ile içeriğimizin gördüğü zararı bir nebze durdurduk, ancak güvenilmezlik algısını yıkabilmiş değiliz. Bununla birlikte, bu konuda yanılmayı ve bu tema konusunda bir ilerleme görebilmeyi her şeyden çok isterim, onu da not düşeyim.

 

19 Mayıs 2017 13:59 tarihinde ilhan azak <ilhan.azak@gmail.com> yazdı:

Merhaba,

 

Önce Mert Metin’e teşekkür ediyorum. Öncelik vermeyi seçtiğimiz başlık aynı olmasa da içeriğine gönülden katılıyorum, ayrıca dün ankete yazdıklarımla paralellikler taşıyor. Yazdıklarımı buraya da not etmek istiyorum.

 

 

Anket sayfası:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZrVBkS8vyEnHuh_e2uxDJdGnihvWIGS5lA6B-GLRWsYp4SQ/viewform?c=0&w=1

 

"Sağlıklı, Kapsayıcı Topluluklar oluşturulması", aynı zamanda "En Çok Saygı Gören Bilgi Kaynağı" olunmasını da sağlayacağından hedeflerin içinde en önemlisidir. Bunun için de üniversitelerle temasa geçilmeli, akademisyenler ve öğrencileriyle işbirliği çalışmaları yaygın biçimde gerçekleştirilmelidir.

 

Üniversite fakültelerinin, bölümlerinin, ilgi alanları bazında katılım sağlaması her açıdan çok yararlı olur. Belli çalışma alanları için üniversitelerin ilgili bölümleri, ödev, proje, seminer vb. kapsamlarda çalışmalar için özendirilebilir. Akademisyenlerin derslerdeki ödevleri, projeleri bu biçimde vermesi teşvik edilebilir. Hem bu akademisyenler ve öğrenciler açısından da tatmin edici olabilecek, yapmakta oldukları iş için de vikipedi için de heves arttırıcı olacaktır. Nitelik ve hevesi aynı anda bulmak vikipedi açısından önemli. Bunun en uygun yeri de üniversiteler. Temel eğitim verilmesi gibi unsurlar zamanı geldiğinde tasarlanır elbette.

 

Ayrıca hem üniversitelerle yapılacak olan, hem mevcut işbirliği projelerinin banner üzerinden tanıtılması yerinde olur.

 

 

Bilginize.

 

From: Wikimedia-tr [mailto:wikimedia-tr-bounces@lists.wikimedia.org] On Behalf Of Basak Tosun
Sent: Thursday, May 18, 2017 12:19 PM
To: 'Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye' <wikimedia-tr@lists.wikimedia.org>


Subject: Re: [Wikimedia-tr] - Hareket Stratejisini tartışalım.

 

Hızlı cevap için çok teşekkürler Mert!

 

From: Wikimedia-tr [mailto:wikimedia-tr-bounces@lists.wikimedia.org] On Behalf Of Mert Metin
Sent: Thursday, May 18, 2017 11:42 AM
To: Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye
Subject: Re: [Wikimedia-tr] - Hareket Stratejisini tartışalım.

 

En çok saygı gören bilgi kaynağı olma

Bilginin fazla, kapsayıcı olması, kullanılmaması durumunda anlam ifade etmemektedir. Faydalanılma ve saygı görme doğrudan bağlantılıdır. Günümüzde bilimsel makalelerin kalitesi bile atıflar ile ölçülüyor.

 

Bazı çevreler tarafından güvenilmez olarak tanımlanan wiki, milyonlarca başlık barındırmasına, küresel olmasına ve teknolojik çağa uygun olmasına karşın, saygı görmediği için kullanılmamaktadır. Bu bazı çevreler genellikle akademik bireyleri barındırır. Akademisyenler bilgilerini yaymak için makale yolunu tercih ederler fakat wiki asla bu makalelerin bir parçası olmadı. Bunun sebebi saygı görmemesidir. Bir düşünelim, makale yazıyorsunuz ve wikiye atıf yaptınız. Emin olabilirsiniz makaleniz basılmayacak.

Eğer wiki saygı gören bir kaynak olsaydı makaleniz basılırdı.

Bu problem ancak akademik kitlelerle doğrudan temas ile çözülecektir. İlk önce akademik bireylerin wiki hakkında bilgilendirmesi şart. Bu güne kadar wikinin nasıl bir düzenleme mekanizmasına sahip olduğunu bilen bir tek kişi ile karşılaşmadım. Üniversite hocalarım buna dahildir. Şimdiki akademik bireyler wiki hakkında öğrencilerini olumsuz görüşler ile doldurmaktadır. Bir akademisyenin fikrini değiştirmek bir topluluğun fikrini değiştirmekten farklı değildir. Bu sebeple hedef kitle akademisyenler olmalıdır.

 

 

18.05.2017, 10:29, "Başak Tosun" <hbasak77@gmail.com>:

Görüntü gönderen tarafından kaldırıldı. BoxbeGörüntü gönderen tarafından kaldırıldı.This message is eligible for Automatic Cleanup! (hbasak77@gmail.com) Add cleanup rule | More info

,

Merhaba,

 

Strateji tartışmasına katılmakla ilgilenen olur mu? 

Tartışılması istenen soru şu: 


1. Sizce Wikimedia Hareketi, 2030'a kadar şurada açıklanan beş odak noktadan hangisine odaklanmalı?  https://meta.wikimedia.org/wiki/Strategy/Wikimedia_movement/2017/Cycle_2/tr 

1          Sağlıklı, Kapsayıcı Topluluklar

2          Teknolojik Çağa Uyum

3          Gerçek Bir Küresel Hareket Olma

4          En Çok Saygı Gören Bilgi Kaynağı Olma

5          Bilgi Ekosisteminde Çalışma

2. Bu beş odak nokta ile ilgili 5'er soru üzerinde görüş bildirilmesi isteniyor: 
* Bu temayı izlersek dünyada nasıl bir etkimiz olacak?

* Bu tema, diğer 4 temaya göre ne kadar önemli? Neden?

*Odaklanmanın bedeli vardır. Eğer önümüzdeki 15 yılda bu alandaki çabalarımızı arttırırsak, bugün yapmakta olduğumuz şeylerden yapmayı bırakmak zorunda olacaklarımız var mı?

* Bu temayı daha güçlü yapmak içi başka neyin eklenmesi önemlidir?

* Bu alanda başka kimler çalışıyor olabilir ve onlarla nasıl ortaklık yapabiliriz? 

 


Bu konuda düşüncesini paylaşmak, birkaç satır yazmak isteyen olursa buradan düşüncelerini yazsın lütfen, yazışarak tartışabiliriz.

 

Sevgiler,

Başak

Çar 16:01


 

Görüntü gönderen tarafından kaldırıldı.

Virüs bulunmuyor. www.avast.com

,

_______________________________________________
Wikimedia-tr mailing list
Wikimedia-tr@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimedia-tr


_______________________________________________
Wikimedia-tr mailing list
Wikimedia-tr@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimedia-tr