(kunt u dit bericht niet goed lezen, bezoek dan de online versie op http://nl.wikimedia.org/wiki/10_jaar_Wikipedia:_van_losse_pagina%27s_naar_in... )
10 jaar Wikipedia: van losse pagina's naar internetfenomeen
Utrecht, 14 juni 2011 - Wikipedia bestaat tien jaar. De Wikipedianen, zoals de vrijwillige redacteuren worden genoemd, vieren dit weekeinde in Den Bosch het jubileum van de Nederlandse taalversie. Wikipedianen en Wikipedia-fans ontmoeten elkaar die dag om een foto-tocht door Den Bosch te maken en 's avonds feest te vieren.
Eerder dit jaar waren er al festiviteiten voor de internationale verjaardag. Sinds januari 2001 bestaat 'Wikipedia, the free encyclopedia' in het Engels. In juni van dat jaar kwam daar 'Wikipedia, de vrije encyclopedie' bij.
61 A4'tjes
'Tijdlijn van de kredietcrisis' is het langste artikel dat te vinden is op Wikipedia. Om het in zijn geheel uit te printen heb je 61 A4'tjes nodig. Het werd sinds 2008 ongeveer 550 maal bewerkt. Het resultaat kan iedereen beoordelen, want Wikipedia is gratis en vrij toegankelijk.
Vrij en kosteloos
Vrije en kosteloze toegang is - naast neutraliteit van informatie - een van de pijlers waarop Wikipedia gebouwd is. Het doel van Wikipedia is om iedereen toegang te geven tot alle verzamelde kennis, op een verantwoorde manier en zonder advertenties. Daartoe is alle tekst op Wikipedia beschikbaar onder een vrije licentie, de Creative Commons BY-SA-licentie. Die licentie staat iedereen toe om alle tekst van Wikipedia te kopiëren, bewerken en in alle denkbare vormen te verspreiden.
Om Wikipedia en andere vrije websites te steunen werden in de afgelopen jaren over de hele wereld Wikimedia-verenigingen opgericht. Vereniging Wikimedia Nederland, organisator van het verjaardagsfeest op 18 juni aanstaande, is één van die verenigingen.
Grootste verzameling menselijke kennis
De populaire encyclopedie staat in de top-10 van meestbezochte websites in Nederland, België en wereldwijd. In het Nederlands heeft Wikipedia meer dan 650.000 artikelen, in het Engels meer dan drie miljoen. Daarmee is het de grootste verzameling van menselijke kennis ooit. Echte concurrenten zijn er niet meer: de laatste gedrukte Winkler-Prins verscheen in 1990-1993, en de opvolger Microsoft Encarta Nederland op cd-rom is in 2009 gestopt.
Wikpedia als Werelderfgoed?
Op initiatief van Wikimedia Deutschland, één van de verenigingen die de doelen van Wikipedia ondersteunt, is de campagne 'Wikipedia for World Heritage' gestart. Mensen die Wikipedia een warm hart toedragen kunnen een petitie tekenen om Wikipedia als allereerste digitale erfgoedmonument op de UNESCO-lijst te zetten.
---------------------------------------------------- Links:
http://wmnederland.nl/ Website van de vereniging Wikimedia Nederland http://wikipedia.de/wke/Main_Page Wikipedia for World Heritage
---------------------------------------------------- Meer informatie voor de redactie:
Wikipedia is een van de websites die door de Wikimedia Foundation (San Francisco, VS) wordt beheerd. In Nederland steunt de vereniging Wikimedia Nederland deze websites. De Foundation en de vereniging zijn nonprofit-organisaties en leven van donaties. Hun doel is het om de som van alle menselijke kennis vrij ter beschikking te stellen.
Wereldwijd krijgt Wikipedia in 280 verschillende talen ruim 380 miljoen bezoekers per maand. Het aantal betrokken vrijwilligers wordt wereldwijd op 100.000 geschat.
Naar schatting bezoeken per dag zo'n 240.000 mensen de Nederlandstalige Wikipedia: samen zorgen zij voor 171 miljoen pageviews per maand, 6 miljoen pageviews per dag, 400 per minuut, oftewel worden er per seconde zo'n 66 pagina's opgevraagd. De Nederlandstalige Wikipedia is uit 275 talen de 10e in aantal pageviews per uur en 9e in aantal artikelen.
Ruim 22.000 gebruikers hebben sinds de start van het project in ieder geval 10 bewerkingen op hun naam staan: er zijn zo'n 1500 geregistreerde gebruikers die momenteel per maand meer dan 5 bijdragen doen.
Van elke miljoen mensen die de Nederlandse taal machtig zijn bewerken zo’n 55 per maand de Nederlandstalige Wikipedia. Daarmee heeft onze Wikipedia de hoogste participatiegraad van de 10 grootste Wikipedias. In de top 25 komen alleen Zweeds, Noors, Fins en Esperanto daar ruim boven.
(Volgens comScore bezoeken uit Nederland elke dag ongeveer 160.000 mensen de Engelse Wikipedia. Per maand is dat 2.1 miljoen. 35% van het verkeer uit Nederland gaat naar de Engelse Wikipedia, 60% naar de Nederlandse Wikipedia.)
---------------------------------------------------- Contact (niet ter publicatie):
* Ziko van Dijk, voorzitter Wikimedia Nederland, voorzitter@wmnederland.nl * Marjon Bakker, communicatiemedewerker Wikimedia Nederland, marjon@wmnederland.nl