Keynote speech tijdens jaarlijkse Wikipedia-dag: 2 november in Utrecht


De voorzitter van de internationale Wikimedia Foundation, Jan-Bart de Vreede, zal op 2 november ingaan op ‘Paid Advocacy’: het schrijven van promotionele Wikipedia artikelen door p.r.-professionals.  Dit fenomeen doet internationaal opgang. Onlangs zijn er meer dan 250 gebruikers geblokkeerd die de Engelstalige versie van de internet encyclopedie probeerden te gebruiken voor promotie en pr. De Vreede is keynote spreker op de jaarlijkse Nederlandse Wikipedia-dag die dit jaar op 2 november 2013 in Utrecht wordt gehouden.


De Nederlander Jan-Bart de Vreede is sinds enkele maanden voorzitter van de in San Francisco gevestigde Wikimedia Foundation; deze internationale non-profit organisatie is wereldwijd ‘eigenaar’ van Wikipedia. In zijn keynote speech op 2 november zal hij ingaan op ‘Paid Advocacy’: het fenomeen dat pr- en reclameprofessionals promotionele artikelen op Wikipedia proberen te plaatsen. Dit is tegen de basisprincipes van Wikipedia, dat uitgaat van neutrale artikelen geschreven door vrijwilligers. In de strijd tegen promotionele artikelen heeft Wikipedia inmiddels op de Engelstalige versie van de encyclopedie meer dan 250 verdachte gebruikers geblokkeerd.


De organisatie van de conferentie is in handen van de Vereniging Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia ondersteunt. Centrale thema’s zijn dit jaar: Wikipedia achter de schermen, experts over hun vakgebied op Wikipedia, de samenwerking met archieven, musea en bibliotheken, de wereld van de Wikipedia-bewerker en nieuwe technologie. Ook een mini-cursus ‘Hoe schrijf ik een Wikipedia-artikel’ staat op het programma.


Aan het slot van de conferentie vindt de prijsuitreiking van de jaarlijkse fotowedstrijd Wiki Loves Monuments plaats. Deze fotowedstrijd is door het Guinness Book of Records erkend is als de grootste fotowedstrijd ter wereld.


Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom. Van 11:00 tot 12:00 is er voor de pers gelegenheid om met Jan Bart de Vreede te spreken. S.V.P. aanmelden per mail: rientjes@wikimedia.nl of telefonisch: 06 31786379.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Wikipediadag - Wikimedia Conferentie Nederland 2013


Datum + tijd:            zaterdag, 2 november 2013,  9:30 - 17:00 uur

Locatie:                    Seats 2 Meet Meeting Plaza (Hoog Catharijne) te Utrecht.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie:

Sandra Rientjes, directeur Wikimedia Nederland   06 31786379

Meer informatie:            

Over de conferentie:                                      www.wikimediaconferentie.nl

Routebeschrijving:                                          http://www.wikimediaconferentie.nl/route/

Over Wikimedia Nederland:                         www.wikimedia.nl

Over Jan Bart de Vreede:                  https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Bart_de_Vreede

Blog Sue Gardner inz. Paid Advocacy      

http://blog.wikimedia.org/2013/10/21/sue-gardner-response-paid-advocacy-editing/