מתנדבי ויקיפדיה מתכבדים להגיש לך ערך מומלץ, תמונה מומלצת, ומקבץ אירועים מן הלוח הלועזי והעברי שאירעו בתאריך זה. אנו מזמינים אותך להצטרף אלינו! ולסייע בויקיפדיה על-ידי כתיבה, הגהה, מיון לקטגוריות, שיוך תמונות לערכים, יצירת איורים, ועוד.


ערך מומלץ: חוקי קפלר

חוקי קפלר הם שלושה חוקים אסטרונומיים המתארים את תנועתם של כוכבי הלכת סביב השמש או של כוכבי לכת חוץ שמשיים סביב הכוכבים שלהם. את החוקים ניסח המתמטיקאי, האסטרונום והאסטרולוג הגרמני יוהאנס קפלר (15711630), שבחן את תצפיותיו של האסטרונום הדני טיכו ברהה. בערך בשנת 1605 הבין קפלר שהתצפיות התאימו לשני חוקים מתמטיים פשוטים יחסית, וחוק נוסף הקשור לאותן תצפיות התגלה על ידו כעשר שנים מאוחר יותר.

לאחר כ-80 שנים לערך הראה אייזק ניוטון כי חוקי קפלר נובעים מחוקי התנועה והכבידה שהוא עצמו ניסח, ובכך סיפק את ההסבר הפיזיקלי המקובל כיום לתנועת גרמי השמים. הדבר לא היה מקרי, שכן ניוטון הכיר את עבודתו של קפלר וביקש לשלב את החוקים שגילה במסגרת תורה פיזיקלית מאוחדת של תנועה[1].

חוקי קפלר מהווים את אחת התגליות המרכזיות באסטרונומיה מאז ומעולם, מכיוון שהם מתארים היטב את מסלול תנועתם של גרמי השמים.

ציטוט יומי

לפני כשלוש מאות שנים, העיגול הראשי הוציא צו האומר, שמכיוון שלנשים חסר הגיון והן מלאות ברגש, אסור להתייחס אליהן כאל יצורים הגיוניים, וגם לא לתת להן השכלה. התוצאה הייתה שלא לימדו אותן קריאה ואפילו לא אריתמטיקה, במידה שתאפשר להם לספור את הזוויות של בעליהן וילדיהן. מאז ואילך דעך כוחן האינטלקטואלי במידה ניכרת מדור לדור. השיטה הזאת של אי מתן חינוך לאישה או של ”שתקנות” עדיין שלטת.

אדווין אבוט, שטוחלנדיה, חלק א, פרק 12. שטוחלנדיה היא פנטזיה מתמטית־גאומטרית שמתחה ביקורת נוקבת על החברה הוויקטוריאנית.

היום בהיסטוריה

אירועים בלוח העברי

תמונה מומלצת



המבנה דמוי הטירה ניצב בשמאל התמונה בראש גבעה, צבעו חום ולו חלונות רבים וגג גמלוני. בימין התמונה נהר, ובו עוגנת ספינת נוסעים גדולה.

טירת פרונטנאק היא בית מלון בעיר קוויבק סיטי שבקנדה ואחד המבנים הידועים ביותר בה. המלון הוקם בשלהי המאה ה-19 בשכנות למצודת קוויבק.


עמותת ויקימדיה ישראל היא עמותה (מס' עמותה 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים ובאמצעות ייזום פרויקטים להקלת הגישה למאגרי ידע.