מתנדבי ויקיפדיה מתכבדים להגיש לך ערך מומלץ, תמונה מומלצת, ומקבץ אירועים מן הלוח הלועזי והעברי שאירעו בתאריך זה. אנו מזמינים אותך להצטרף אלינו! ולסייע בויקיפדיה על-ידי כתיבה, הגהה, מיון לקטגוריות, שיוך תמונות לערכים, יצירת איורים, ועוד.


ערך מומלץ: האם גוגל עושה אותנו טיפשים?

"האם גוגל עושה אותנו טיפשים? מה האינטרנט עושה למוח שלנו" (במקור באנגלית: Is Google Making Us Stoopid? What the Internet Is Doing to Our Brains) הוא מאמר ביקורת על השפעת האינטרנט על ההכרה האנושית, מאת סופר הטכנולוגיה ניקולאס קאר. המאמר פורסם ככתבת שער באורך שישה עמודים בגיליון יולי-אוגוסט 2008 של כתב העת "האטלנטיק".[1] טיעונו המרכזי של קאר הוא שלאינטרנט עלולות להיות השפעות מזיקות על ההכרה, המצמצמות את יכולת הריכוז וההתבוננות של המשתמשים בו. למרות הכותרת, המאמר אינו מתמקד דווקא בגוגל, אלא בהשפעה הקוגניטיבית של האינטרנט בכלל. קאר הרחיב טיעון זה בספרו שיצא לאור ביוני 2010 בשם: "הרדידות: מה שהאינטרנט מעולל למוח שלנו" (The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains).[2][3]

המאמר נדון בהרחבה בכלי התקשורת ובבלוגוספירה, ועורר תגובות מקוטבות. חלק מהדיון התמקד בהעדפה הקיימת לכאורה במאמרו של קאר כלפי קריאת ספרות מודפסת. לדעת קאר, הקריאה באינטרנט היא בדרך כלל צורת קריאה שטחית, בהשוואה לקריאת ספרים מודפסים, שהיא לדעתו דרך קריאה אינטנסיבית ומעמיקה יותר.[4] אחרים התמקדו בשאלת השפעת האינטרנט על התנוונות הזיכרון. כמו כן, כותבים במגזין המדעי המקוון "Edge" טענו כי האחריות על שימוש מושכל באינטרנט נמצאת בסופו של דבר בידי הפרט.

מחקרים פסיכולוגיים ונוירולוגיים ארוכי טווח טרם הניבו תוצאות מוחלטות שיאששו את טענתו של קאר, אם כי מחקרים אחדים סיפקו הצצה לתוך הרגלי המודעות המשתנים של המשתמשים באינטרנט. מחקר שנערך ביוניברסיטי קולג' בלונדון טען שצעירים בני ימינו כבר לא קוראים טקסטים אלא רק סורקים אותם. מחקר נוסף שפרסם קינגס קולג' שבלונדון טען כי היכולת השכלית של צעירים הידרדרה בעשור האחרון וכי הם מתקשים להבין רעיונות מדעיים בסיסיים. בנוסף, ממצאי מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס בשנת 2008, שבדק טווח מסוים של פעילויות מוחיות שהוצגו בסריקות fMRI כאשר משתמשים ביצעו חיפושים באינטרנט, עוררו תהיות האם הרשת משפרת את היכולת לסנן מידע ולקבל החלטות במהירות, או שמא פוגמת באיכות החשיבה.[5][6]

ציטוט יומי

CALLIFORNIA, a large country of the West Indies. It is uncertain whether it be a peninsula or an island.

קליפורניה, ארץ גדולה באינדיים המערביים. לא ידוע אם היא אי או חצי אי.

הערך קליפורניה במהדורה הראשונה של האנציקלופדיה בריטניקה שהודפסה בשנים 1768–1771

היום בהיסטוריה

אירועים בלוח העברי

תמונה מומלצת



אילן רמון - טייס החלל הישראלי הראשון.

אילן רמון היה טייס החלל הישראלי הראשון. רמון שימש מומחה מטען בצוות מעבורת החלל קולומביה במסגרת משימה STS-107, וב־1 בפברואר 2003 נספה יחד עם צוות המעבורת, שהתפרקה עם חזרתה לאטמוספירה של כדור הארץ. קודם לכן שירת כטייס בחיל האוויר הישראלי ובמהלך שירותו השתתף בתקיפת הכור הגרעיני בעיראק והגיע לדרגת אלוף-משנה. אל משימתו בחלל לקח חפצים שונים המייצגים את החברה הישראלית, בהם נס הנשיא, דגל חיל האוויר הישראלי וספר תורה זעיר שקיבל מניצול השואה יהויכין יוסף; פרופ' יוסף קיבל את הספר במחנה הריכוז ברגן-בלזן מהרב שמעון דסברג, שהצליח להבריח אותו למחנה אך נספה.


עמותת ויקימדיה ישראל היא עמותה (מס' עמותה 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים ובאמצעות ייזום פרויקטים להקלת הגישה למאגרי ידע.