מתנדבי ויקיפדיה מתכבדים להגיש לך ערך מומלץ, תמונה מומלצת, ומקבץ אירועים מן הלוח הלועזי והעברי שאירעו בתאריך זה. אנו מזמינים אותך להצטרף אלינו! ולסייע בויקיפדיה על-ידי כתיבה, הגהה, מיון לקטגוריות, שיוך תמונות לערכים, יצירת איורים, ועוד.


ערך מומלץ: המערכה במזרח אפריקה במלחמת העולם השנייה

ניצחון לבעלות הברית

הצדדים הלוחמים

ממלכת איטליהממלכת איטליה איטליה
ממלכת איטליהממלכת איטליה מזרח אפריקה האיטלקית

מפקדים

ממלכת איטליהממלכת איטליה הנסיך אמדאו הדוכס השלישי מאאוסטה
ממלכת איטליהממלכת איטליה גנרל גוליילמו נאסי
ממלכת איטליהממלכת איטליה גנרל לואיג'י פרושי
ממלכת איטליהממלכת איטליה גנרל פייטרו גאזרה
ממלכת איטליהממלכת איטליה גנרל קרלו דה סימיונה
ממלכת איטליהממלכת איטליה תת-אדמירל מריו בונטי

בריטניהבריטניה גנרל ארצ'יבלד וייוול
בריטניהבריטניה מייג'ר ג'נרל אלפרד ריד גודווין אוסטן
בריטניהבריטניה מייג'ר ג'נרל ויליאם פלאט
בריטניהבריטניה לויטננט ג'נרל אלן קנינגהם
בריטניהבריטניה מייג'ר אורד וינגייט
אתיופיהאתיופיה היילה סלאסי
Flag of South Africa (1928–1994).svg לייטננט ג'נרל ג'ורג' ברינק
Flag of Free France (1940-1944).svg קולונל ראלף מונקלאר
25px קולונל פיליפ לקלרק
בלגיהבלגיה גנרל אוחוסט אדוארד חיליארט

כוחות

291,175 חיילים,
מתוכם 74,055 איטלקים סדירים,
17,748 קרביניירי ומשמר הגבול האיטלקי
ו-199,173 חיילים מקומיים (אסקרי)[1]

לקראת שלב מתקפת הנגד, 70,000 חיילים של חבר העמים הבריטי בתוספת מתנדבים אתיופים.[2] 5,000 חיילי צבא צרפת החופשית, 5,000 חיילי צבא בלגיה החופשית

אבדות

מספר האבדות הכולל - 220,000 רובם שבויים. כ-6,000 הרוגים

בין 3,750 ל-5,000 נפגעים (הרוגים, פצועים ונעדרים)

המערכה במזרח אפריקה במלחמת העולם השנייה הייתה סדרה של קרבות שהתחוללו באזור מזרח אפריקה במהלך מלחמת העולם השנייה בין האימפריה הבריטית, מושבותיה ובעלות בריתה, ובין איטליה הפאשיסטית. הקרבות פרצו ביוני 1940 ונמשכו עד נובמבר 1941.

המערכה החלה לאחר שאיטליה הכריזה מלחמה על בריטניה וצרפת, והיא התנהלה במקביל למהלכים הצבאיים בזירת המדבר המערבי, כמו הפלישה האיטלקית למצרים ומבצע מצפן. עם זאת הייתה המערכה במידה רבה מלחמה לשחרור תושבי אתיופיה מהכיבוש האיטלקי שנכפה עליהם לאחר המלחמה האיטלקית-אתיופית השנייה, ולצד הבריטים לחמו גם מורדים אתיופים. כן היו מעורבים בלחימה לוחמים ממושבות בריטניה באפריקה, מדרום אפריקה, אנשי צרפת החופשית וצבא בלגיה החופשית, וכן מתנדבים מארץ ישראל, חלקם אנשי יחידת קומנדו 51.

האיטלקים, שנהנו מעדיפות מספרית גדולה, החלו את המערכה בתנופה, וכבשו את סומלילנד הבריטית, אך לאחר מספר חודשים פתחו הבריטים בהתקפה משולבת משטחי סודאן וקניה, שהסתיימה בכיבוש כל מושבות אפריקה המזרחית האיטלקית על ידי הבריטים, ובנפילתם בשבי של כ-220,000 חיילים איטלקים וחיילים מקומיים ששרתו בצבא האיטלקי, בפיקודו של הנסיך אמדאו הדוכס השלישי מאאוסטה. המערכה הסתיימה בתבוסה איטלקית מכרעת, ששמה קץ לשאיפותיו של מוסוליני ליצירת אימפריה איטלקית במזרח אפריקה, והביאה לחידוש עצמאותה של האימפריה האתיופית. מבחינה צבאית הבטיח הניצחון את נתיבי השיט החיוניים מהאוקיינוס ההודי, דרך הים האדום, לתעלת סואץ, והבטיח לפיקוד המזרח התיכון הבריטי, בפיקודו של הגנרל ארצ'יבלד וייוול, חזית דרומית שקטה לקראת העימותים הצבאיים העתידיים מול הצבא האיטלקי והוורמאכט במערכה בצפון אפריקה.

ציטוט יומי

שָׁמַיִם!

אֵיכָה כֹה קְדַרְתֶּם, כֹּה זְקַנְתֶּם,

וּפְנֵי תְכֶלְתְּכֶם עָטוּ שְׁחוֹר,

כְּאִלּוּ לֹא עוֹד הֶאֱמַנְתֶּם

כִּי בֹא עוֹד יָבֹאָה הָאוֹר,

הַחֹם?

הבית הראשון בשיר ללא שם שחיבר שמואל ליב גורדון בשנת ה'תרס"ג

היום בהיסטוריה

אירועים בלוח העברי

תמונה מומלצת



מרי ג'קסון

מרי ג'קסון הייתה מתמטיקאית ומהנדסת אווירונאוטיקה אפרו-אמריקאית, ב-NACA (קודמתה של נאס"א). למרות ההפרדה הגזעית שהייתה מקובלת בארצות הברית באותה תקופה, והפליה ניכרת של אפרו-אמריקאים, הצליחה ג'קסון להתקדם לדרגה הגבוהה ביותר של מהנדס שהייתה בנאס"א.


עמותת ויקימדיה ישראל היא עמותה (מס' עמותה 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים ובאמצעות ייזום פרויקטים להקלת הגישה למאגרי ידע.