מתנדבי ויקיפדיה מתכבדים להגיש לך ערך מומלץ, תמונה מומלצת, ומקבץ אירועים מן הלוח הלועזי והעברי שאירעו בתאריך זה. אנו מזמינים אותך להצטרף אלינו! ולסייע בויקיפדיה על-ידי כתיבה, הגהה, מיון לקטגוריות, שיוך תמונות לערכים, יצירת איורים, ועוד.


ערך מומלץ: מלחמת גאליה

הרפובליקה הרומית
שבטים גאלים אחדים

שבטים גאלים רבים
שבטים בריטונים מדרום האי הבריטי
שבטים גרמאנים אחדים

מפקדים

יוליוס קיסר

כוחות
אבדות

לא ידוע בוודאות, אך קלות בהרבה מאלה של הגאלים

לא ידוע בוודאות, אך גבוהות מאוד; לכל הפחות מאות אלפים

Caesar campaigns gaul-HE.svg
לוח אירועים
שנה אירועים בגאליה קונסולים ברומא הערות
59 לפנה"ס
58 לפנה"ס
57 לפנה"ס
56 לפנה"ס
  • שני הקונסולים שנבחרו בשנה זו היו יריבים פוליטיים של קיסר וניסו להצר את צעדיו
  • ועידת לוקה (הידוק הברית בין קיסר לבין פומפיוס וקראסוס)
55 לפנה"ס
  • הארכת הפרוקונסולאט של יוליוס קיסר
54 לפנה"ס
  • מותה של יוליה, בתו של יוליוס קיסר שהייתה נשואה לפומפיוס
53 לפנה"ס
  • דיכוי מרד הבלגים
  • החצייה השנייה של הריין
52 לפנה"ס
  • ברומא עובר חוק עשרת הטריבונים, המאפשר לקיסר לרוץ לכהונת הקונסול בלי להיות נוכח פיזית בעיר, כנדרש
  • פומפיוס נבחר בהתחלה כקונסול יחיד, בתמיכת האופטימאטים. מטליוס סקיפיו צורף כקונסול שני רק בהמשך השנה. קשריו של פומפיוס עם קיסר החלו להפרם
51 לפנה"ס
  • סוף ההתנגדות הגאלית המאורגנת

מלחמת גאליהלטינית: Bellum Gallicum) הייתה מלחמת כיבוש, שניהלה הרפובליקה הרומית המאוחרת כנגד השבטים הקלטיים השונים בשטח גאליה העתיקה בין 58 ל-50 לפנה"ס. היא הסתיימה בניצחון רומאי ובכיבושה של גאליה על ידי הרפובליקה הרומית. יוליוס קיסר, שפיקד על הצבא הפולש, יזם את המערכה במטרה להאדיר את שמו ולזכות ביוקרה הפוליטית המתלווה לכיבוש ולסיפוח שטחים חדשים.[4] במהלך המלחמה ניצל קיסר לתועלתו את הסכסוכים בין השבטים השונים. גאלים רבים אשר שירתו בצבאו, בעיקר בחיל הפרשים, שיתפו עמו פעולה וסיפקו אספקה לצבאו.

המלחמה ארכה תשע שנים, ובמהלכן הצליח יוליוס קיסר לכבוש את כל שטחה של גאליה, לפלוש פעמיים לאי הבריטי, ואף לחצות את נהר הריין ולהפיל את חיתתו על השבטים הגרמאניים. המלחמה לוותה בהרס רב וגרמה לפגיעה קשה באוכלוסיית גאליה. הצבאות הגאלים הובסו, והתושבים שהתנגדו לכיבוש הרומי נטבחו או נמכרו לעבדות. ההשתלטות על גאליה הסתיימה אמנם בשנת 51 לפנה"ס, אך קיסר נותר בה גם במהלך שנת 50 לפנה"ס. האוצרות שנשדדו מגאליה, ומכירת מקומיים רבים לעבדות העשירו את קיסר ואת מקורביו.

כפי שציפה יוליוס קיסר, המלחמה העלתה את קרנו בעיני הרומאים ושימשה לו קרש קפיצה לעמדת מתחרה בכיר על השלטון. הצבא, שאיתו כבש את גאליה, ראה בו מנהיג נערץ והעניק לו גם את הניצחון במלחמת האזרחים שפרצה שנה מתום המערכה. כתוצאה מכך הפך קיסר לדיקטטור לכל ימי חייו.

ציטוט יומי

.Ceaser... Beware the Ides of March
קיסר... הישמר מאידו של מארס.

ויליאם שקספיר / יוליוס קיסר, מערכה א', תמונה ב' ; מגיד עתידות מזהיר את יוליוס קיסר מהתאריך: 15 במרץ, יום בו הוא עתיד להירצח

היום בהיסטוריה

אירועים בלוח העברי

תמונה מומלצת



הכימאית הצרפתית, וזוכת פרב הנובל אירן ז'וליו-קירי (צילום משנת 1921)

אירן ז'וליו-קירי (צילום משנת 1921) הייתה כימאית צרפתית זוכת פרס נובל לכימיה על יצירת יסודות רדיואקטיביים חדשים, בתם של מארי ופייר קירי, ואשתו של פרדריק ז'וליו-קירי.


עמותת ויקימדיה ישראל היא עמותה (מס' עמותה 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים ובאמצעות ייזום פרויקטים להקלת הגישה למאגרי ידע.